Kiértékeltük az Amazonnal végzett bio paradicsompalánta kísérleteinket.
A kísérletekben a kezelés nélküli kontroll csoportok mellett Polyversum gombaölő gombát használtunk. 2016-ban végzett egyetemi kísérletekben ez a biológiai szer jól szerepelt, ezért választottuk összehasonlításhoz.
3 különböző fajtával folytattuk le a kísérletet.
Az első, a biodinamikus fajtanemesítés egyik újdonsága, a Mirimiri, folyton nővő intenzív termesztésre használt koktélparadicsom.
A második egy klasszikus régi, érzékeny típus, a féldeterminált Ökörszív.
Harmadik pedig az egyik legellenállóbb biotermesztésben használt féldeterminált fajta a St. Pierre.
Ebben a kísérletben száraz csávázással vittük fel a magok felszínére az Amazon márkanevű bacillus mojavensis készítményt.
A palántanevelés Újvári Gabriella biokertészetében, természetes trágyatalpas temperálással ellátott, duplafalú fóliasátorban zajlott.
A vetés saját előállítású komposzt és bio tőzeg keverékébe történt 88 db-os műanyag termesztőtálcába, szemenkénti vetéssel.
A száraz csávázást fajtánként, műanyag edényben, egyszerű, fizikai összekeveréssel végeztük.
Vizsgáltuk a 10., a 21. napi és a tűzdeléskori kelési eredményeket és növény méreteket.
A különböző fajtáknál más eredmények születtek.
A 10. és 21. napi kelési eredményeknél legnagyobb eltérés az intenzív koktél fajtánál mutatkozott. a kelés idejében közel egy hetes különbséget találtunk a kezeletlen és Amazonnal kezelt csoportok között. Az első mérési időpontnál ez 90%-os különbséget jelentett. A tűzdeléskori egyedszám, már sokkal kiegyensúlyozottabb volt, a növények fejlettségi különbsége azonban végig megmaradt.
a bal oldali képen a kezeletlen, kontroll állomány 10 napos eredménye látható, a másikon pedig az Amazonnal kezelt.
A 21. napos eredmény a következő képeken látható:
A Polyversummal kezelt állomány kelési eredményei hasonlók voltak, de a növények fejlettsége és mérete a bacillus mojavensis kezelés hatására átlagosan 36%-al nagyobb volt.
A legkisebb különbség az Ökörszív, fajtánál volt tapasztalható, az Amazonnal kezelt és a kontroll állomány között, ahol csak a 21. napi kelési eredmény volt értékelhető.
A St. Pierre fajtánál látványos különbséget a tűzdeléskori palántaméretben és gyökér fejlettségben láttunk. Az átlagos magasság 42%-ban, a növény (gyökérzettel mért) tömege pedig ennél is nagyobb mértékben 63%-ban haladta meg a kontroll csoportét.
Az alábbi képen jól érzékelhető ez a különbség.
A leglátványosabb képek a Mirimiri fajta tűzdeléskori állományáról születtek:
